Исхрана деце је веома важна за њихово здравље и представља један од основа за здрав и квалитетан живот. У нашој кухињи се спрема здрава храна која се заснива на енергетским и нутритивним потребама детета. Оброци су богати беланчевинама, воћем, поврћем, житарицама и млечним производима.

Исхрана деце је веома важна за њихово здравље и представља један од основа за здрав и квалитетан живот.У нашој кухињи се спрема здрава храна која  задовољава  енергетске и нутритивне потребе детета заснованих на принципима правилне исхране. То су:

 • Рационална исхрана – обезбеђује адекватан енергетски унос у односу на узраст, а представља однос између количине хране, односно енергије коју та храна ослободи и потрошње енергије за одвијање физиолошких процеса организма и физичку активност;
 • оптимална храна – добро избалансирана, која обезбеђује све хранљиве састојке у одређеним количинама;
 • разноврсна исхрана – дневна заступљеност свих група намирница, при чему предност треба дати биолошки вредним намирницама, разноврсна јела  без честог понављања;
 • сезонска исхрана – заступљеност намирница по сезонама;
 • уравнотежена исхрана – дневни ритам обеда, у одређеним временским размацима.

Доручак је веома важан оброк, јер обезбеђује енергију за психо-физичку кондицију и расположење деце. Њега чине намирнице које садрже доста скроба и других угљених хидрата као што су: хлеб, пециво, млеко, млечни производи, шунка, јаја, маслац и сл.

Ужина је мањи оброк који се састоји од куваних ужина (сутлијаш, пудинг,…), сланих и слатких пецива, напитака воћних или млечних итд.

Ручак је главни оброк у дневној исхрани, треба да буде разноврстан и састављен од различитих сланих и слатких јела: супе или чорбе, у колико главно јело није чорбасто, главно јело (месо и прилог), салате.

Јеловници се састављају тако да обухватају следеће групе намирница:

 • Житарице и производи од жита;
 • воће и производи од воћа;
 • поврће и производи од поврћа;
 • млеко и млечни производи;
 • месо, риба, јаја и њихови производи;
 • уља, масноће, слаткиши.

Житарице и производи од жита – неопходни су у дечјој исхрани због високог садржаја Б витамина, гвожђа и калорија, које су деци потребне за раст и развој.

Воће и производи од воћа – су извор витамина и минерала, и у зависности од сезоне користе се различите врсте свежег воћа. Осим у свежем стању воће се користи и прерађено као што су компоти и сокови.

Поврће и производи од поврћа – су извор витамина и минерала. Користе се све врсте поврћа: лиснато, коренасто, … Поврће се у сезони користи у свежем стању а ван сезоне у индустријски замрзнутом.

Млеко и млечни производи – су веома важан извор калцијума, протеина, фосфора и витамина А, Д и Б2.

Месо, риба, јаја и њихови производи – су  неопходан извор гвожђа, високо вредних протеина и Б витамина.

Уље, масноће и слаткиши – су неопходне због извора енергије, садржаја витамина и масних киселина.

Copyright ©2017 Сва права задржана